Vlieg op Merlijn Kerkhof

Een paar dagen geleden las ik over een uitgelekt VN-rapport. Daarin worden de rampzalige gevolgen voor de mensheid van een snel opwarmende planeet uiteen gezet. Merlijn Kerkhof houdt zich niet bezig met de rampen die op korte termijn voorspeld worden. Hij schreef dit weekeinde een artikel in De Volkskrant dat in één zin is samen te vatten: Ik ben dol op vliegen en ik laat me dat plezier door niemand afpakken. 

Een slaapwandelende wereldburger, deze Kerkhof. Hij heeft een hekel aan mensen die zijn hobby als landenverzamelaar per aluminium buis met vleugels veroordelen. Daarom somt hij in het overgrote deel van zijn artikel de meest uiteenlopende ‘argumenten’ op om zijn vlieggedrag goed te praten.

Een voorbeeld om het niveau van de argumentatie duidelijk te maken:

“ze zeggen dat een vliegreisje naar Bali even belastend voor het milieu is als 160 treinvakanties naar de Franse zuidkust. Daar zou ik graag tegenin brengen – ik kan het weten – dat Bali ook 160 keer leuker is dan die pretentieuze Côte d’Azur, jij-bakt Kerkhof. En een cocktail voor 3 euro afrekenen in Sanur of 20 euro betalen in Saint-Tropez? Je kunt het reizigers niet kwalijk nemen dat Bali ook qua prijs een beter optie is.

Ik neem het die reizigers wel kwalijk en vooral neem ik het Merlijn Kerkhof kwalijk dat hij zulke lulkoek verkoopt. Wat een pretentie en vooral wat een onnozelheid! 

Merlijn Kerkhof, schrijf over muziek! Daar heb je verstand van en bespaar de Volkskrantlezers een over twee pagina’s afgedrukte verantwoording om je verwende gedrag goed te praten. Weerzinwekkendissimo en onbegrijpelijk dat de redactie van De Volkskrant deze tekst plaatste.

Loop deze herfst mee met Urgenda van de Eemshaven naar Glasgow. Daar is een klimaatconferentie. Onderweg kom je zeker Marjan Minnesma tegen. Laat je bijpraten, opdat je hopelijk niet meer zulke onnozele, wereldvreemde taal uitslaat.