Het verschijnsel man 4

Laatst zag ik Sigrid Kaag in een praatprogramma waarin ook de overbekende televisiepresentator, Jeroen Pauw. was aangeschoven. Het tafelgesprek ging over boze Twentse boeren. Die hadden een paar dagen tevoren geprobeerd mevrouw Kaag te intimideren. Pauw was nog amper aan het woord geweest. Niemand had hem iets gevraagd.

Maar Pauw weet hoe hij de aandacht naar zich toe kan trekken. Zo’n praatprogramma is ook een beetje een toneelstukje. Daarin speelt hij graag de rol van de slimste jongen van de klas. Hij stelde daarom een onverwachte, ‘slimme’ vraag om Sigrid Kaag te vloeren en zelf te gloriëren. Denkt u nooit, vroeg hij: Misschien ben ik zelf… ligt het ook niet aan mij? Misschien maak ik deel uit van een overheid die deze mensen teleurstelt? De camera was op hem gericht. Ik zag een zelfvoldaan gezicht, zelfvoldaan, vol van zichzelf. Zelfingenomen, uit de hoogte. Ik voelde ergernis boven komen. Mevrouw Kaag niet. Ze dacht vermoedelijk: daar gaan we weer! Weer zo’n Pauwtje dat zijn veren opzet. Zo’n mannetje dat zich wil laten bewonderen

Sigrid Kaag is een zelfbewuste vrouw. Die laat zich niet wegblazen, niet door een kudde boeren en zeker niet door zo’n Pauwmannetje. Ik ga niet uitleggen waarom mensen mij met fakkels opwachtten, zei ze: Deze vraag is te makkelijk. Het wordt vaak over D66 gezegd, dat wij zouden polariseren. Nee, wij agenderen thema’s als stikstof en klimaataanpak. Andere partijen hebben daar jaren van weggekeken of hebben jarenlang gedaan alsof het niet zo belangrijk was. Maar het is superbelangrijk.

Wel vroeg ik me af: ben ik nou de enige die zich opwindt over dat pedante mannetjesgedrag ? 

Niet dus. Een paar dagen las ik hoe ook Merel van Vroonhoven en Sander Schimmelpenninck zich geërgerd hadden aan Pauws mannetjesgedrag. Ze gaven hem in hun columns in de Volkskrant ervan langs. Beheerst, maar niet mis te verstaan. Dank je wel Merel van Vroonhoven en Sander Schimmelpenninck. Want…

mannetjesgedrag…. we moeten het blijven benoemen, beschrijven en bestrijden. Bij voorkeur door het bespottelijk te maken.