Stad – vrouwen mannen (2009)

Bijgewerkt in 2020

Dames en heren. Zo beginnen lezingen en toespraken. Dames en heren, ik ben blij dat u in zo groten getale gekomen bent. Overal kom je die twee woorden tegen. Net was ik nog bij de Hema en daar heb je zoals in veel winkels een afdeling voor dames- en herenkleding. Tegenwoordig worden de twee woorden wel vermeden, omdat deze woorden transgenders tekort doen. De woorden worden ook vaak vervangen door plaatjes van een mannetje of een vrouwtje. Op stations bijvoorbeeld in cafés of in andere openbare gebouwen raak ik vaak in de war, omdat ik de betekenis van het plaatje bij de verschillende wc’s niet direct in kaart heb. Soms doe ik er even over voordat ik een keuze kan maken. Ik zou een fotoserie willen maken van die verschillende mannetjes- en vrouwtjesiconen die op wc-deuren te vinden zijn.
Dames en heren. Kunnen we nog wel spreken van dames- en herenkappers of van dames en herenrijwielen, dames- en herenmode of dames- en herensport?

Soms moet je oppassen bij het gebruik van de woorden dames en heren. Je kunt het bijvoorbeeld hebben over verschillen tussen mannen en vrouwen, maar niet over verschillen tussen dames en heren. Neurologen die spreken over de verschillen in hersenontwikkeling van dames en heren lopen de kans niet helemaal serieus te worden genomen en de politicus die een wetsvoorstel indient over gelijke behandeling van dames en heren maakt ook geen schijn van kans.

Zijn die woorden dames en heren misschien wat chiquer, wat netter dan de woorden vrouwen en mannen? Ik weet het niet. Hoe dan ook, op wc’s zie ik vrijwel nooit vrouwen en mannen staan. behalve op de Grote Markt in Groningen daar kunnen vrouwen en mannen in een openbaar toilet hun behoefte doen. In Groningen moeten vrouwen en mannen die uit de broek willen wel afdalen naar de openbare ondergrondse van de stad. Dat kan lastig zijn als de nood hoog is!