Chesil Beach

In Lyme Regis kwam ik John Fowles tegen en ook Jane Austin. Toen kon Thomas Hardy niet achterblijven. We reden in de buurt van Dorchester op weg naar een treurige camping bij Chesil Beach. Een paar jaar geleden las ik een boek van Ian Mc Ewan met de titel On Chesil Beach. Het is het verhaal over Edward, zoon van een eenvoudige schoolmeester die een relatie krijgt met een frigide violiste uit de betere kringen. De beiden brengen hun huwelijksnacht door in een hotel aan het strand bij Chesil Beach en het is hun laatste gezamenlijke nacht. Edward blijft alleen achter in de bruidssuite van het hotel. 

Zodat ik nu Chesil Beach wel eens wil zien. We lopen er van de camping naar toe. Het is avond en in het hotel aan de kust zijn al wat lichten aangedaan. De hotelgasten hebben uitzicht op een strook water en dan vervolgens op een vijftien meter  hoge en vijfendertig kilometer lange, grijze kiezeldijk. Uitzichtlozer kan ik me de wereld nauwelijks voorstellen. Goed gekozen decor voor dit treurige boek. Gelukkig zie ik diezelfde avond nog een prachtige lucht met wattige schapenwolken en uit elkaar gewaaide flarden wolkenstraten. In een boekhandel koop ik de dag erop een boek met een fantastische titel: the invention of the clouds.