Sint Helena (2010)

In The Independent lees ik dat op het eiland Sint Helena een vliegveld wordt aangelegd. Sint Helena is het eiland waar Napoleon na zijn nederlaag bij Waterloo werd vastgezet. Van Elba kon hij nog weg komen, maar van Sint Helena zou hem dat niet meer lukken. Sint Helena was en is nog steeds het meest afgelegen plekje van het Engelse wereldrijk. Napoleon stierf er in 1821. Bijna tweehonderd jaar later was het Napoleon misschien toch gelukt van zijn verbanningsoord weg te komen, dankzij de inspanningen van Lord Ashcroft.  De afgelopen winter vloog deze billionair met zijn privévliegtuig op terugtocht van Brazilië laag over Sint Helena. Dat wat hij hoopte, gebeurde: zijn vliegtuig bleef niet onopgemerkt. De eilandbewoners kwamen uit hun huizen om het te zien en Lord Ashcroft werd geïnterviewd door een journalist van een radiozender op het eiland.

Thuis in Engeland kwam lord Ashcroft op voor de wensen van de eilandbewoners en als Tory peer stelde hij  vragen in het House of Lords. Hij wist het voor mekaar te krijgen dat in Londen een beslissing genomen werd om op het afgelegen eiland Sint Helena een vliegveld aan te leggen. 

He is absolutely thrilled by the decision of the islands future verklaarde een zegsman van Lord Ashcroft gisteren If you were a betting man you could wager a modest bet on him being in the first plane to land on the island. 

Lord Ashcroft kreeg het voor mekaar dat op een vulkanische rots die minder dan vijftig vierkante kilometer groot is  een vliegveld aangelegd zal worden. De eilanders hadden er jaren te vergeefs om gevraagd. Het werd pas wat met dat vliegveld toen die steenrijke Engelse Lord over vloog. Napoleon had het tweehonderd jaar geleden over het perfide Albion.