Poëzie in tijden van haat

naar aanleiding van de column van Merel vanVroonhoven VK – 18-05.

HAAT

Zie eens hoe doelmatig nog steeds,

hoe goed in vorm

in onze eeuw de haat is.

Hoe moeiteloos hij hoge hindernissen neemt.

Hoe makkelijk hij springt, zijn prooi bereikt.

De kracht van een gedicht! Dan denk ik aan Vrede van Leo Vroman of Ben Ali Libi van Willem Wilmink. Ik droeg deze gedichten voor toen ik nog leraar was en ze ontroerden mij en veel van mijn leerlingen. Altijd! De kracht van een gedicht!

Vanmorgen las ik Haat van Wislawa Szymborska in de zaterdagkrant. De onvolprezen Merel van Vroonhoven citeerde het in haar column. Wat een sterk gedicht in tijden van boze mannen. De dichter Szymborska laat zien hoe doelmatig, hoe goed in vorm in onze eeuw de haat is.

Kom vanavond met verhalen, hoe de oorlog is verdwenen. En herhaal ze honderd malen. Alle malen zal ik wenen.

Poëzie in deze tijden van oorlog en haat. Dank je wel Merel van Vroonhoven.